Diabetes undvik skavsår

Diabetes och fötter

Är du en av alla som lever med eller just har fått diagnosen diabetes?

Då har du ju en hel del att tänka på hur du lever ditt liv för att det skall vara så ”normalt” som möjligt. Vi på The Skin Agent har egentligen bara ett fokus för alla er som lever med diabetes. Att ni skall undvika sår på era fötter.

Varför är det här så viktigt? En av många utmaningar med diabetes är att det leder till skador på kapillärerna. Dessa små blodkärl är det som gör att blodet når allra längst ut i vävnaden, bl.a. huden. Skador på kapillärerna gör att cirkulationen i hudens kapillärsystem blir nedsatt vilket bl.a. försämrar sårläkningsförmågan.

En av hudens främsta uppgifter är att vara ett skydd mot bakterier och går man med ett sår som inte läker är det exponerat vilket kan orsaka allvarliga infektioner. Vill det sig illa kan det vara så att man inte lyckas häva infektionen och till slut krävs en amputation av den infekterade kroppsdelen.

För att sätta siffror på det så har minst 85 % av de diabetesrelaterade amputationerna föregåtts av ett fotsår. Fyra av fem fotsår föregås av en yttre påverkan där den vanligaste orsaken är skorna.

Vad ska man tänka på? Med diabetes är det extra viktigt att ta hand om sina fötter. Oavsett om du levt med sjukdomen i flera år eller precis fått diagnosen, behöver du skaffa dig rutiner för att sköta dina fötter.

Det gäller för det första att både upptäcka sår och skav tidigt men framförallt förebygga skador så att de aldrig uppstår.

Det är här Active Anti Friction Balm från The Skin Agent kommer in i bilden.

Active har en dubbelverkande funktion, som dels dämpar friktion från skorna och därmed påfrestningen på huden. Dels arbetar den i hudens övre lager där den aktivt arbetar för att motverka rodnad och irritation. Genom att använda Active Anti Friction Balm dagligen minskar du risken för skav och utan skav inga skavsår. Voliá!

Det är mycket lättare att undvika ett fotproblem än att ta hand om ett som man redan fått.

Får vi skicka med några tips?

Det är mycket lättare att undvika ett fotproblem än att ta hand om ett som man redan fått.

I den andan är det några saker som vi tycker du kan tänka på.

  • Inspektera dina fötter varje dag
  • Håll huden mjuk och smidig
  • Se till att du bara använder skor som är bra för dina fötter
  • Glöm inte gå till din fortvårdsspecialist
  • Förebygg skav och skador till vardags med Active Anti Friction Balm

Användning Active Anti Friction Balm Applicera ett tunt lager på fötterna innan du sätter på dig skorna. Använd handen för att smörja in mellan tårna. Låt absorberas i ca 1 minut innan du tar på strumporna. Skyddet är direkt. 

Innehåller inga syntetiska ämnen och är naturligt antibakteriell. Den återfuktar huden och är dermatogiskt testad på extra känslig hy och passar alla hudtyper. 

Minst 85 % av diabetesrelaterade amputationer föregås av ett fotsår. Fyra av fem fotsår föregås av en yttre påverkan där den vanligaste orsaken är skorna.

Andra bra länkar till hur du kan ta hand om dina fötter

Det finns massor med bra läsning på hur man på bästa sätt tar hand om sina fötter i samband med diabetes.

Vi har samlat en del länkar nedan där du kan läsa mer.

Active Anti Friction Balm finns också hos de flesta av våra återförsäljare som är listade här. Du hittar både fysiska butiker och e-handel. Nedan kan du läsa ett utdrag från recensionerna om produkten.

" Bästa anti-skav produkt jag använt!! Använder alltid den vid mina långpass på både fötter och vid sporttoppens kanter, slipper skav numera. Rekommenderar denna produkt då den är lätt att applicera och kladdar inte. "
" Så nöjd! Får alltid skoskav på hälarna vid träning och promenader och slapp helt preppa med plåster med denna produkt - REKOMMENDERAS! "
" Jag har alltid fått infanterield i ljumskarna vid långa marschsträckor. Sedan jag började använda era produkter har jag inte haft några problem med det. "
" Har haft problem med skavsår vid löpning, därför provade jag denna produkten, tänkte att det kan ju inte bli värre. Har nu provat den vid flera löpningar från 10 km till 21 km och inga skavsår än. Lätt att dra några sträck där man har problem, kladdar inte och fungerar bra. "
" Jag smörjde på kvällen innan och sedan på morgonen. I torsdags skidade jag 10 km utan att använda Active och fick blåsor på händerna. Idag skidade jag 90 km (samma handskar och stavar) utan ett endaste skavsår. "
" 120 vändor upp och ned i Hammarbybacken. Det blir 10 000 höjdmeter, 74 km och 17 timmar utan blåsor eller skavsår. Tack Active anti friction balm! "

Relaterad läsning