Lårskav, löpning och lösningar

Löpning och lårskav är ett vanligt problem med många lösningar.

Lårskav (skavsår på insidan av låren) är ett vanligt problem vid sommarträningen. Springer du i vanliga, löst sittande shorts eller korta sådana är du särskilt utsatt eftersom låren då kan gnidas direkt mot varandra, vilket ger stor friktion. Det här är ett vanligt problem som drabbar många, och handlar till stor del om hur ditt bäcken är byggt. Men det är också vanligare om man har kraftigare lår, som till exempel väldigt kompakta och muskulösa benmuskler.

Varför får man lårskav?

Lårskav är skavsår som uppstår på insidan av låren. Det beror på friktionen som uppstår mellan insidorna av låren när du går eller springer. Skavsår insidan av låren bildas när låren gnider mot varandra friktion skapas. Skavsår är särskilt ett problem under längre löprundor och på rundor där du svettas mycket. Svett innehåller mycket salt, som dels kan lägga sig som ett tunt lager på huden och både fungera som ett sandpapper och dessutom svider och irriterar rodnad på den känsliga huden.

Tips för att undvika lårskav vid löpning

Det finns flera lösningar, husmorstips och produkter som är speciellt framtagna för att undvika att drabbas av lårskav.

Förutom på låren även kan skava runt brösten, armhålan och på fötterna när du springer. Så kolla även på The Skin Agents andra antiskav-stift som t ex Active Anti Friction Balm som skyddar från av kläder, skor och utrustning.

Lästips! Petra från Sweden Runners berättar om löparglädje i grupp. 

Extra kläder

Det vanligaste tipset är att använda långa löparshorts eller cykelbyxor under shortsen som gör att huden på låren inte är i kontakt med varandra. Om du väljer det så var noga med att de är tillräckligt långa och att de inte rullar upp. Nackdelen är att det blir väldigt varmt och svettigt, vilket i stället kan orsaka skav i ljumskarna.

Husmorstips

Bland husmorstipsen hittar man allt från deodorant, glidmedel och det gamla hederliga kletiga vaselinet.

Anti-skav-stift

Men nu finns också ett riktigt anti-skav-stift som aktivt motverkar skador på låren. Move Anti Chafe Balm från The Skin Agent är ett smart stift som du applicerar på insidan för att slippa lårskav. Det fungerar ungefär som valla för låren genom att både minska friktion och dämpa rodnad och irritation på huden

Relaterad läsning