Lårskav, löpning och lösningar

Löpning och lårskav är ett vanligt problem med många lösningar.

Lårskav (skavsår på insidan av låren) är ett vanligt problem vid sommarträningen. Springer du i vanliga, löst sittande shorts eller korta sådana är du särskilt utsatt eftersom låren då kan gnidas direkt mot varandra, vilket ger stor friktion. Det här är ett vanligt problem som drabbar många, och handlar till stor del om hur ditt bäcken är byggt. Men det är också vanligare om man har kraftigare lår, som till exempel väldigt kompakta och muskulösa benmuskler.

Varför får man lårskav?

Lårskav är skavsår som uppstår på insidan av låren. Det beror på friktionen som uppstår mellan insidorna av låren när du går eller springer. Skavsår insidan av låren bildas när låren gnider mot varandra friktion skapas. Skavsår är särskilt ett problem under längre löprundor och på rundor där du svettas mycket. Svett innehåller mycket salt, som dels kan lägga sig som ett tunt lager på huden och både fungera som ett sandpapper och dessutom svider och irriterar rodnad på den känsliga huden.

Tips för att undvika lårskav vid löpning

Det finns flera lösningar, husmorstips och produkter som är speciellt framtagna för att undvika att drabbas av lårskav.

Förutom på låren även kan skava runt brösten, armhålan och på fötterna när du springer. Så kolla även på The Skin Agents andra antiskav-stift som t ex Active Anti Friction Balm som skyddar från av kläder, skor och utrustning.

Lästips! Petra från Sweden Runners berättar om löparglädje i grupp. 

Extra kläder

Det vanligaste tipset är att använda långa löparshorts eller cykelbyxor under shortsen som gör att huden på låren inte är i kontakt med varandra. Om du väljer det så var noga med att de är tillräckligt långa och att de inte rullar upp. Nackdelen är att det blir väldigt varmt och svettigt, vilket i stället kan orsaka skav i ljumskarna.

Husmorstips

Bland husmorstipsen hittar man allt från deodorant, glidmedel och det gamla hederliga kletiga vaselinet.

Anti-skav-stift

Men nu finns också ett riktigt anti-skav-stift som aktivt motverkar skador på låren. Move Anti Chafe Balm från The Skin Agent är ett smart stift som du applicerar på insidan för att slippa lårskav. Det fungerar ungefär som valla för låren genom att både minska friktion och dämpa rodnad och irritation på huden

Move förebyger lårskav
159 SEK inkl. moms
Betygsatt 5.00 av 5
Move motverkar effektivt lårskav
249 SEK inkl. moms
Betygsatt 5.00 av 5

Militärtjänst utan skavsår

KAN MAN GÖRA MILITÄRTJÄNST UTAN ATT FÅ SKAVSÅR? JO, DET ÄR RÄTT ENKELT FAKTISKT.

Skoskav, infanterield, jägarbränna, skavsår… är vanliga ord som dyker upp i konversationer om lumpen, eller grundutbildning som det heter på riktigt. Det har länge varit något som inte gått att göra något åt, utan man har använt diverse husmorstips (inklusive en del kreativa lösningar som involverar Försvarets Hudsalva) och sedan fått göra det bästa för att behandla problemet när det har uppstått.

Vanliga lösningar

De flesta produkter som rekommenderas har en av två funktioner.

Alternativ 1 är friktionsdämpande produkter (ex Vaselin) som lägger sig som en barriär mellan huden och textilen som orsakar skavet. Det fungerar utmärkt så länge man har ett tjockt lager, och du är skyddad tills dess att det har absorberats in i textilerna.

Alternativ 2 är mjukgörande produkter (ex Försvarets hudsalva) som gör huden mer mjukare och smidigare. En mer elastisk hud har högre motståndskraft mot friktion, men utan faktisk friktionsdämpning är det bara en tidsfråga innan problemen uppstår.

The Skin Agent – Avancerad hudvårdsteknik

Active Anti Friction Balm skiljer sig väsentligt genom sin dubbelverkande funktion. Stiftet består av en unik sammansättning av fettsyror som arbetar i hudens olika lager för att minska friktion.

Samtidigt arbetar de välgörande ingredienserna på djupet för att motverka skador på huden och dämpar aktivt rodnad och lugnar röd och irriterad hud.

Enkel att använda

Ett stift gör det enkelt att applicera i alla situationer, även om du behöver behålla handskar på. Applicera direkt på problemområdet i förebyggande syfte. Produkten absorberas snabbt av huden som får en mjuk och len känsla. Kladdar inte. Tål fukt och svett även vid hög påfrestning.

Skoskav Militär

Vi stöder våra värnpliktiga och erbjuder alla som ska rycka in och göra grundutbildningen 20 % rabatt på vår produkt Active Anti Friction Balm (som motverkar skavsår från kläder, skor och utrustning). Skicka ett mail till varnplikt@theskinagent.com för att få din rabattkod.

The Skin Agent active 25 ml
159 SEK inkl. moms
The Skin Agent active 75 ml
249 SEK inkl. moms

Slipp skavsår på pungen

Får du skavsår på pungen?

Ja vi vet, man pratar inte gärna om den ömmande pungen. Men skavsår på pungen i vardagen och när man har en aktiv livsstil är vanligare än vad många tror. Så frågan är alltså om du får röd irriterande hud som ibland utvecklas till sår?

Vill du slippa skav på pungen?

Många killar som testat The Skin Agent i underlivet har skickat kärleksbrev till oss och ordet ”Magisk” brukar förekomma i meddelandet.

Med en enkel applicering innan träningen slipper du skavsår på pungen. Funkar även utmärkt för att skydda ljumskarna. Huden absorberar The Skin Agent så att det inte kladdar och du får en härligt len hud. Hud precis så som man vill ha på pungen. Dessutom håller skyddet länge även om du svettas.

Låt inte skavsår på pungen eller ömmande ljumskar stoppa dig från ett aktivt liv – släpp pungen fri!

Vilken produkt passar bäst?

Ridsår

NU KAN DU SLIPPA RIDSÅR

Ridsår och skav inom ridsporten är ett minne blott. Utan skavsår blir ridningen både bekvämare och roligare.

The Skin Agent är en vegansk och ekologisk produktserie för hela kroppen som effektivt skyddar kroppen mot skav – allt från ridstövlarna som skaver på fötterna eller i knäveck till skav i ljumskarna, baken och händerna. Insida lår där du trycker mot hästryggen. Ja, varhelst du får ridsår.

Till ryttare rekommenderar vi Active Anti Friction Balm som motverkar ridsår, skav och friktionsskador från kläder skor och utrustning.

Hur fungerar det?

Produkterna består av en unik sammansättning av fettsyror som arbetar i hudens olika lager för att minska friktion. Stiftet innehåller även ämnen som stimulerar hudens egna läkeprocess och dämpar och lugnar röd och irriterad hud så du slipper få ridsår och skav.

Enkel att använda

För att skydda, behöver du förebygga! Applicera direkt på huden där du brukar få problem med skav och ridsår. Produkten absorberas snabbt av huden som får en mjuk och len känsla. Kladdar inte och skyddet både tål fukt och svett – även vid hög påfrestning.Brukar din häst också få skavsår?

Skavsår drabbar inte bara människor. Hästar drabbas ofta av det, där täcke, tyglar, schabrak, flughuva och sporrar med mera skaver mot pälsen/huden. Därför har vi också tagit fram ett stift som gör att du enkelt kan skydda din favorit från obehaget av skav. Precis som våra stift för människor är även det helt veganskt, ekologiskt och innehåller bara naturliga ingredienser. Och den har 0 dagars karens så det går bra att använda även i tävlingssammanhang.

Läs mer om vårt antiskav stift för hästar: Horse & Hound Anti Chafe Stick.Systrarna Elfstrand om skavsår vid ridning – hela vlogginlägget

Cykla utan skavsår

Ja, det går att cykla utan skavsår, och är väldigt enkelt!

Vårt Chamois-stift, Active Anti Friction Balm (hette tidigare The Skin Agent SPORT) förebygger effektivt skav av sadel och friktionsskador på huden. Med det kan du slippa skavsår i underlivet och fokusera på själva cykelturen. Oavsett om du pendlar till jobbet eller tränar för att cykla runt Vättern. 

Cyklister som håller på med landsvägs cykling och liknande där man spenderar många timmar i sadeln är vana med skavsår i intimare områden. Det är ett problem som diskuteras friskt i olika cykelforum som t ex Happyride.se  Utsidan.se och Bikeforums.net. Skavsår i underlivet kan vara allt från lätt irritation till infekterade blemmor som ömmar och kan bli infekterade. Huden i de nedre regionerna är extra känslig redan från början. När du, efter ett tag i sadeln, adderar fukt genom svettning och ett långvarigt mekaniskt nötande mot sadeln så risken stor för problem. Det finns en mängd olika produkter och kreativa lösningar fokuserade på att lösa problemet med skavsår från sadeln. Allt från speciella sadlar och vadderade cykelbyxor och underkläder. Men den vanligaste lösningen bland cyklister är forfarande är det klassiska vaselinet, en rejäl näve klet i byxan. 

Vill du veta mer skillnaderna med att skydda dig mot skavsår med The Skin Agent & Vaselin, klicka här.

Chamois – Anti Skav

The Skin Agent tillhör kategorin ”Chamois-krämer” och är en naturlig och ekologisk produktserie för hela kroppen som effektivt skyddar din känsliga hud mot skavsår. Den som vi rekommenderar för cyklister är Active Anti Friction Balm. Den absorberas snabbt av huden och verkar direkt när den appliceras. Tål fukt och svett även vid hög påfrestning.

 

Hur förebygger The Skin Agent skavsår i underlivet?

Produkterna har en unik dubbelverkande funktion. De består av en unik sammansättning av fettsyror som arbetar i hudens olika lager för att minska friktion. De innehåller även bland annat Allantoin som sedan länge är känt för sin lindrande effekt och dess lugnande egenskaper som dämpar och lugnar röd och irriterad hud.

The Skin Agents Active Anti Friction Balm är en ekologisk produkt som enbart innehåller naturliga ingredienser från växtvärlden. De är också dermatologiskt testad för känslig hy så du behöver inte fundera över var du applicerar den. 

Enkel att använda

Active appliceras som ett deostift, vilket gör att du slipper kladda runt med händerna. Om du behöver fylla på under resans gång behöver du inte ens ta av handskar. Ett av problemen med många andra produkter är att blockerar porerna så huden inte kan svettas ordentligt. Alla The Skin Agents produkter låter huden andas och svettas som vanligt. Active Anti Friction Balm återfuktar också huden och är helt ph neutral eftersom det inte innehåller något vatten. The Skin Agent har sponsrat flera cykellag. Här är en intervju med Jenny och Helena som 2018 cyklade till Paris tillsammans med Team Rynkeby Godmorgon Dalarna. 

Skidåkning utan skavsår

SKIDÅKNING UTAN SKAVSÅR?
JA, det går!

Skidåkning utan skavsår gör turen både bekvämare och roligare. The Skin Agent är en naturlig och ekologisk produktserie för hela kroppen som effektivt skyddar kroppen mot skavsår.

Hur skyddas huden?

Produkterna består av en unik sammansättning av fettsyror som arbetar i hudens olika lager för att minska friktion. Innehåller även Allantoin som sedan länge är känt för sin läkande effekt och dess antiinflammatoriska egenskaper som dämpar och lugnar röd och irriterad hud.

Enkel att använda

Tänk skydda och förebygga! Applicera direkt på problemområdet. Produkten absorberas snabbt av huden som får en mjuk och len känsla. Kladdar inte. Tål fukt och svett även vid hög påfrestning.

Skavsår mellan låren

Springer du med skavsår mellan låren?
Aldrig mer!

Lever du kvar i en tid då extra cykelbyxor, potatismjöl, baby powder eller talk var lösningen för att skydda låren mot lårskav?

DET ÄR EN NY TID NU!

Med MOVE kan du träna barbent utan att få lårskav. Inget kladd och skyddet håller länge även vid hård svettig träning.

Ett vanligt problem som tidigare har varit hänvisat till diverse husmorstips, är lårskav när man tränar med korta shorts eller tights. Även kallat chub rub, gångsirka, infanterield med mera.

The Skin Agent MOVE appliceras direkt på problemområdet. Produkten absorberas snabbt av huden som får en mjuk och len känsla. Kladdar inte. Tål fukt och svett även vid hög påfrestning.

DUBBELVERKANDE

The Skin Agent MOVE är en naturlig och ekologisk produkt för hela kroppen som effektivt förebygger skavsår där hud skaver mot hud, till exempel mellan låren. Produkten har en dubbelverkande effekt som både minskar friktion och aktivt motverkar skador på huden genom konstant cellförnyelse. The Skin Agent kan även användas för att lugna röd och irriterad hud.

The Skin Agent MOVE innehåller det växtbaserade aktiva ämnet Allantoin. Om du har känslig och torr hud är Allantoin bra för huden eftersom ämnet både återfuktar, skyddar och har en läkande effekt. Utan att orsaka ytterligare biverkningar.

Vegansk och ekologisk

Inte testad på djur

Godkänd av Läkemedelsverket

Tillverkad i Finland

Cocos Nucifera Oil (kokos), Hydrogenated Soybean Oil (soja), Sea Mays Starch (majs), Cetyl Palmitate, Allantoin, Prunus Amygdalus Dulcis Oil (mandel), Tocopheryl Acetate (vitamin E), Ethylhexyl Palmitate.

Vegansk | Ekologisk | Inte testat på djur | DoftfriAppliceras direkt på problemområdet, likt appliceringen med ett deo-stick. Om du vill kan du därefter använda handen för att lätt smörja in i huden – du hjälper då produkten ner i huden. Produkten absorberas snabbt av huden som får en mjuk och len känsla.

Om du upplever det förblir kladdigt har du sannolikt använt för mycket. Smörj då ut det över kringliggande hud eller torka bort överflödet med ett papper. Prova en mindre mängd nästa gång.

Hur länge räcker det?

Behovet av påfyllning är individuellt – ibland räcker ett lager hela dagen och ibland behöver det fyllas på. Om du har torr hud, om du utsätter huden för hög grad av friktion eller det är hög fuktighet, kan du behöva fylla på lagret under dagen.

Video där vi visar hur vi applicerar MOVE inför en dag med kjol på jobbet, avser samma problematik med lårskav som uppkommer när du tränar.

Förvara MOVE i max 25°C. Din MOVE innehåller obehandlade oljor och vax och har dess naturliga smältpunkt varför sticket smälter vid höga temperaturer i omgivningen. Du bör därför inte förvara sticket exempelvis i solen eller vid element. Varma sommardagar blir det ofta mer än 25°C inomhus. Vi rekommenderar att du då förvarar ditt stick i kylskåpet.

Ut och resa eller vill du ha med i väskan en varm dag?

Ska du resa i värmen föreslår vi att du för säkerhetsskull lägger ditt stick i en påse under resan. Försök också att ha sticket stående upp och ner så att om det smälter, inte rinner ut genom i botten. Skulle det bli mjukt rekommenderar vi att du så snart du kan ställer sticket upp och ner i kyla. Då kommer det att forma sig fint igen.

Om du behöver ta med dig ditt stick under en varm dagstur så tipsar andra kunder att ta skrapa över en del av innehållet till en tätslutande burk, exempelvis en linsburk eller burk du haft för hudkräm. Om produkten då skulle smälta så fungerar den lika bra på din hud, men rinner inte ut i väskan.Så här enkelt är det att använda MOVE. Videon visar applicering inför en dag på kontoret i kjol, men problemet med lårskav är detsamma då som vid träning. Och appliceringen lika enkel.

Jägarbränna

Jägarbränna och skoskav är nu ett minne blott. The Skin Agent är en naturlig och ekologisk produkt för hela kroppen som effektivt förebygger skavsår från kläder, skor och utrustning.

Glöm baby powder, potatismjöl, talk, vaselin… och skavsår. Active Anti Friction Balm motverkar aktivt skav och friktionskador från kläder, skor och utrustning. Att det inte kladdar och håller länge är en självklarhet. Så nu kan du sälja hej då till jägarbrännan och hej till bekvämare jakttider.

Hur skyddas huden?

Active Anti Friction Balm består av en unik sammansättning av fettsyror som arbetar i hudens olika lager för att minska friktion, samtidigt som den stärker hudens egna läkeprocess. Innehåller bland annat Allantoin som sedan länge är känt för sin lugnande effekt som dämpar rodnad och irriterad hud. 

Enkel att använda

Tänk förebygg! Appliceras ett tunt lager direkt på problemområdet i förebyggande syfte. Absorberas helt på ca 30 sekunder, kladdar inte på kläder. Återfuktar huden som får en mjuk och len känsla. Kladdar inte. Tål fukt och svett även vid hög påfrestning.

Jägarbränna på intimare områden

Brukar du få problem runt pungen och underlivet så tipsar vi att läsa mer om The Skin Agent’s Comfort Anti Chafe Balm och skavsår under pungen. >> Läs mer

Springa utan skavsår

Klart att det går!

Att springa utan skavsår gör rundan både bekvämare och roligare. The Skin Agent är en naturlig och ekologisk produktserie för hela kroppen som effektivt skyddar kroppen mot skavsår.Hur fungerar det?

Produkterna består av en unik sammansättning av fettsyror som arbetar i hudens olika lager för att minska friktion. Innehåller även Allantoin som sedan länge är känt för sin läkande effekt och dess antiinflammatoriska egenskaper som dämpar och lugnar röd och irriterad hud.Enkel att använda

Tänk skydda och förebygga! Applicera direkt på problemområdet. Produkten absorberas snabbt av huden som får en mjuk och len känsla. Kladdar inte. Tål fukt och svett även vid hög påfrestning.