häst skav

Vad smörjer vi våra hästar med egentligen

Gästinlägg från dressyrryttaren och bloggaren Emma Sjölund som driver bloggen Ryttarsnack.

Emma testade vårt Anti Chafe Stick för hästar. Samtidigt passade hon på att grotta hon ner sig i vad man har använt innan det fanns en riktig ”anti-skav” på marknaden. Och vikten av en naturlig produkt.

Pälsglans och Vaselin

Har du någon gång sprayat på pälsglans på hästens skavsår? Det har jag gjort!

Men sedan började jag titta på vad pälsglans faktiskt innehåller. Såhär står det i innehållsförteckningen på en utav de vanligaste pälsglansen på marknaden: Anjon, konserveringsmedel, nonjon, parfym, silikon, vatten. 

Vad jag kan utläsa så har inget utav de nämnda produkterna någon positiv inverkad på huden. Hade ni själva velat ha både konserveringsmedel och parfym på era skavsår, troligtvis svarar de allra flesta: Nej!

Vatten då, det är väl inte så farligt? Men visste du att vatten kan ge följder så som frostskador på huden nu när det har varit kallt och produkten fryser vid kontakt med minusgrader.

Skulle du använda läppglans på ett öppet sår på din kropp? Nej, precis. Därför förstår jag inte hur vi kan resonera annorlunda gällande våra hästar.

Vaselin är en relativ vanligt förekommande produkt i våra stall, vaselinet innehåller paraffin som utvinns utav råolja och är därför en billig utfyllnad.

Men det ni kanske inte visste är att ett läppbalsam/övrig produkt som innehåller just vaselin blockerar hudens porer och lägger sig mest som en hinna över huden. Den torkar inte själv ut huden men eftersom den förhindrar huden från att ta till sig näringsrika ämnen och i sig själv innehåller varken vitaminer eller näring så kan läpparna/de behandlade områdena lätt bli torra och irriterade med tiden, om användandet inte sker regelbundet.

Skulle du använda läppglans på ett öppet sår på din kropp? Nej, precis. Därför förstår jag inte hur vi kan resonera annorlunda gällande våra hästar.

Skönt att kunna slippa nödlösningarna 
Men. Det har inte funnits någon produkt på marknaden innan som är specialiserad på just skavsår på häst, därför förstår jag att man har förlitat sig på vaselin och pälsglans. Det har inte funnits något bättre alternativ!

Men, vad är det då som är så bra med Skin Agent?
De har tagit fram ett antiskavstick, som aktivt motverkar och behandlar skav – samt är skonsamt mot hästen. Det är en helt naturlig produkt som går att använda i förebyggande syfte eller om skavsåret redan är framme.

Några fördelar som sticket medför är bland annat att minska friktionen på ytan utav huden som gör att skavet inte uppstår lika enkelt. Sticket främjar även hudens egna läkeprocess och fortsätter att verka flera dagar framöver.

Det finns även en hel del bonusar!
Till exempel innehåller sticket bland annat kamomill som bidrar med en lugnande effekt på torr och känslig hud. Det innehåller också broccolifröolja som stärker hudens struktur och gör den motståndskraftig.

Sticket är även helt vattenfritt vilket gör att man kan använda det året om utan att vara rädd för frostskador på huden. Jag stryker på produkten på Akilles hals och vid schabrakkanten några dagar i veckan. Det går fort och är enkelt att applicera, du skruvar bara upp produkten och stryker på. Ungefär som att applicera en deodorant.

Funkar det?
Jag såg resultat bara efter någon vecka och är därför noga med att hålla en jämn och regelbunden applicering för att undvika eventuella skavsår inför framtiden. Efter något år tillsammans har jag nu lärt mig vart han lättast får skav och då passar jag på att förebygga det i tid! Det jag gillar allra mest är att sticket är utvecklat och framtaget utav människor som kan häst, jag behöver därför aldrig vara orolig för att stryka på något som kan göra mer skada än nytta. En naturlig produkt för ett naturligt resultat, helt enkelt! Känns bra att använda något med hästens välmående i fokus!

Internationell utnämning

Horse & Hound Anti Chafe Stick blev nyligen utnämnd som en utav de topp 30 i tävlingen Spoga Horse “Top Innovations 2021” där de nominerade valdes ut av en internationell oberoende jury. 

Känns bra att använda något med hästens välmående i fokus!

hästryttare skav

Emma Sjölund

Följ Emma Sjölund på Instagram @emmasryttarsnack och blogg Ryttarsnack Minns ni när jag i början av bloggresan tipsade er om produkter som kan motverka skav. Här har ni den solklara vinnaren i den kategorin! I några veckors tid har jag fått testa och utvärdera The Skin Agents antiskavtick. Sticket innehåller endast naturliga produkter som inte kan göra någon skada på hästens hud. Hur bra?! The Skin Agent har ett eget instagramkonto för våra fyrfota vänner @theskinagent.animalcare

Anti Chafe Stick Horse & Hound 75 ml
369 SEK inkl. moms
Betygsatt 5.00 av 5

Relaterad läsning