Header häst

Skavsår och hästar

Hästar och skavsår. Det handlar om allt från sporrskav, skav från schabrak, sadel, grimma, täcke och mungiporna. 
Hästar är som en del säger ”skaviga djur” speciallt vissa tider på året. Oftast handlar det om den utrustning som hästen själv eller ryttaren har på sig. Sporrar, täcken, grimma, schabrak, flughuva etc etc. Och skavsår vet vi ju alla hur det känns. Ingen höjdare, det kan vi väl vara överens om?

Så vad gör man egentligen för att hästen ska slippa den där röda svidande huden. Inte mycket har det visat sig, det mesta handlar om att behandla problemet efter att det uppstått.  Därför känns det väldigt skönt att vi äntligen fått lansera en effektiv lösning på problematiken för djuren

Vad är det som orsakar skavsår? Vilka lösningar har du hört talas om?
Här går vi gå igenom några saker som vi har dykt på när vi börjar prata om skavsår på hästar. Du kan även läsa mer om hur vi själva har valt förebygga skavsår på hästar. 

Ett skavsår är ungefär som en lättare brännskada. Den orsakas av friktion till följd av tryck eller nötning mot hästens hud.

Anti chafe stick för hästar kan användas på hela hästens kroppen. Inklusive mungipan.

Är hästar skaviga djur?
Svaret på den frågan är ja, eller i alla fall många av dem. Precis som människor skiljer sig hästars hud åt. En del är känsliga och andra är tåligare. Du kan också se skillnader mellan olika årstider. Olika perioder orsakar olika sorters skav. Dessutom är hästar extra känsliga under pälsfällningen och när de är klippta och får lättare skavsår.

Går det att förebygga skavsår?
Det är ju det som anledningen till att The Skin Agent tog fram vårt Anti Chafe Stick för att motverka skavsår på hästar. Det finns faktiskt ingenting som aktivt motverkar skavsår (eller rättare sagt, vi har inte hittat något). Missförstå oss rätt, det finns en mängd tips och råd där ute, bara en snabb googling bort. Och allt är egentligen produkter som i grunden är framtagna för ett annat syfte och och det finns inget tvivel om att de säkert är alldeles utmärkta för det som de ska göra, men hur mycket kan de påverka ett skavsår?

Oftast brukar man kunna sätta dem i en av två kategorier: Barriärer eller Mjukgörare. 

Barriärer
De absolut vanligaste är ”Barriärer” där vi hittar saker som t ex Vaselin, ludd och pälsglans. Vaselin är nog det absolut vanligaste tipset och man lägger ett tjockt lager mellan huden och den ytan man vill skydda. Det fungerar ganska bra så länge lagret är tillräckligt tjockt att motverka friktionen som skapas. Nackdelen är att det blir väldigt kletigt och och så fort lagret försvinner är skadan där. Ludd t ex fårskinn av något slag lägger man mellan det som skaver och huden. För en del fungerar detta utmärkt som ren förebyggande, men för andra djur som har extra känslig hud så fungerar det mindre bra. Har du dessutom början till en skada så kan ju ludd fastna i huden och göra det värre. Sedan måste du kunna fästa det på alla olika ställen där risken för skav finns.
 
Pälsglans faller också i den här gruppen, för den gör huden lite ”hal” vilket gör det svårare att fastna i huden, så den kan ju fungera förebyggande i början, men den har ju inga hudvårdande egenskaper så den gör ju ingen nytta för hjälpa hästen få mindre obehag eller snabbare läka ut på en påbörjad skada. Så vill man ha en glansig päls så är ju pälsglans toppen, men den har inget med skavsår att göra. 
 
Mjukgörare
Den andra klassen skulle jag kalla ”Mjukgörare” och visst är en mjuk och elastisk hud jättebra, och självklart har den lite högre resistens mot skador kontra en torr och fnasig. Men, en mjuk hud dämpar inte friktion och den hjälper inte att behandla en påbörjad skada.
 

SÅRBEHANDLING

Om din häst har ett öppet sår så är det väldigt viktigt att det behandlas på rätt sätt. Vi rekommenderar alltid att man rådfrågar sin veterinär. Vi kan också tipsa om Hästsverige har en bra guide om sårbehandling.

De skriver bl a: All behandling av sår skall sikta på att stödja den naturliga reparationsprocessen och så långt som möjligt undvika att störa den. Kom ihåg att ljummet vatten alltid är första val vid rengöring av akuta sår.

Inom modern sårvård avråder man från att använda någon typ av tvållösning för den akuta sårvården!  Även om tvål dödar bakterier är den samtidigt giftig mot hudens celler. Du ska heller inte tvätta med väteperoxid eller alsolsprit på akuta sår.

Läs hela deras artikel om behandling av sårskador

 

Hur uppstår egentligen i ett skavsår på hästen?
Ett skavsår kan enklast beskrivas som en lättare brännskada. Den orsakas av friktion till följd av tryck eller nötning mot hästens hud. Värme och fukt påverkar också hur lätt det uppstår. Hästar kan få skavsår när som helst, men under perioderna när de byter päls så är deras hud mycket känsligare och de får lätt att dom får skav av till exempel täcken, schabrakets kant bakom sadeln på ländryggen, sadelgjorden vid armvecken och av skänkeln. Många får problem av att tyglarna skaver mot halsen. Ett annat vanligt ställe är s k ”sporrskav” där sporrarna nöter på samma ställe.

Vad är skillnaden på The Skin Agent Anti Chafe Stick och andra lösningar?
Vi kan skavsår! The Skin Agent har under 4 år enbart arbetat med att utveckla hudvårdsprodukter som förebygger skavsår på människor. De är hårdtestade av både amatörer och elitidrottare. Därefter tog vi fram vi en produkt för hästar.

Det som gör den så effektiv är att den dubbelverkande funktionen. Den arbetar dels med att minska friktion på ytan av huden vilket gör att påfrestningen på huden blir mindre. Samtidigt så verkar den på djupet i huden med att stimulera hudens egna läkeprocess och dämpa rodnad och irritation.

På hästar är det pälsen först drabbad och skavs av innan man når huden. The Skin Agents Anti Chafe Stick för hästar innehåller bland annat broccolifröolja som stärker pälsens struktur. Den innehåller även en mängd ingredienser som återfuktar och vårdar huden. Bland annat kamomill som inte bara verkar lugnande utan också har hudvårdande effekter på torr och känslig hy. Ytterligare en viktig punkt är att den är helt vattenfri vilket gör att man kan använda den året runt utan risk för frostskador på hästens hud.

Vi kan skavsår! The Skin Agent har under 4 år enbart arbetat med att utveckla hudvårdsprodukter som förebygger skavsår på människor. De är hårdtestade av både amatörer och elitidrottare. Därefter tog vi fram vi en produkt för hästar.

Glädjen att kunna hjälpa hästar slippa skavsår.
Vi vet alla hur det känns när vi har ett skavsår på t ex hälen. Det svider, vad som en än rör huden så gör det ont. Det enda som hjälper är att gå barfota och i princip inte göra något annat än att vänta på att det ska läka tillräckligt mycket så man kan sätta på ett plåster och få använda strumpor igen.

Djur kan ju sällan berätta hur det känns. Men det med lite fantasi så är det inte svårt att föreställa sig. Och därför är vi oerhört glada över att ha kunnat ta fram en produkt som både förebygger skavsår på hästar och dessutom lindrar och vårdar en uppkommen skada. Så nu kan man både lindra smärtan och motverka nya skador.

Anti Chafe Stick Horse & Hound 75 ml
369 SEK inkl. moms
Betygsatt 5.00 av 5

Relaterad läsning