Tänk att en röd klänning kan vara det som tar mig till en träningsform som lyfter hela mig. Och som får mig känna mig som Kalle Anka när han får elektricitet i sig – bilden där man bara ser ett elektrifierat skelett. Ja, det är faktiskt sant – ja det där med Kalle Anka alltså. Hur som helst, det var i alla fall den röda klänningen som var ämnet som jag och Linda Sandkvist började prata kring när vi möttes på en gala på Grand Hôtel. Linda är entreprenör, vd för X-shape Fitness, journalist och numera även ambassadör för The Skin Agent. Det här är hennes berättelse om hur hon hittade hälsan och det som skulle bli X-shape Fitness. Låt dig inspireras!
/Anna, The Skin Agent

Linda Sandkvist – X-shape Fitness

“Har du klaustrofobi?” Sköterskan var den tredje på raken som frågade mig om denna åkomma som jag hittills aldrig känt att jag haft. Å andra sidan hade jag ju heller aldrig haft så ont i ryggen som nu, så jag pep “Inte vad jag vet”. Sen åkte jag rakt in i det vita röret med fötterna först. När jag låg där och funderade på om jag hade klaustrofobi medan magnetkameran gjorde sitt arbete hade jag ingen aning om vad allt detta skulle leda till. Inte trodde jag att det skulle få många att viska om sinnesförvirring, 40-årskris eller bara allmän galenskap…

X-shape i sanden

x-shape

Tre år senare skållade jag fötterna på Maldiverna när jag skrev X-shape i sanden, men det gjorde inte så mycket. Jag skulle ju ändå bara ligga i solen och fantisera om min framtid. X-shape Fitness är nämligen hela namnet på mitt och min kompanjon Annikas företag.

Den där gamla klyschan ”om livet ger dig citroner” har jag dragit till sin spets.

Det elektriska ljuset i tunneln

Det visade sig att jag hade väldigt lite klaustrofobi, men väldigt mycket diskbråck. En helvetisk smärta i ryggen som jag försökte få bukt med på alla möjliga upptänkliga sätt. Jag gjorde sjukgymnastik in absurdum och blev en poppis gäst på gymmet tillsammans med åttioplussarna, som för övrigt rörde sig mycket smidigare än mig. Mina kolleger på Bonnier Business Insights, där jag arbetade som redaktionschef, hade fått hjälpa mig med allt ifrån att bära min dator till att ta på mig skorna och jag var mer än lovligt trött på att ständigt ha ont ont ont!

Men, efter två år med stelhet och svordomar såg jag äntligen ljuset i tunneln. Ett elektriskt ljus. Jag testade EMS!

Invalidiserande träningsvärk

EMS står för elektrisk muskelstimulation. Ett 20 minuters träningspass med EMS motsvarar flera timmars styrketräning på traditionellt gym. Med hjälp av EMS-träning når man muskler som är oerhört svåra att komma åt med vanlig träning. De där musklerna som jag och mina pensionärskompisar hade kämpat med så länge. Jo, jag vet – det låter för bra för att vara sant. Hur är det ens möjligt? Jag tror dock inte på att gå runt och misstro saker utan det är bara att testa för att utvärdera, och det räckte med en gång. Sen var jag såld! Träningsvärken efter det passet gjorde mig nästan lika invalidiserad som diskbråcket, men den gick över snabbare.

“Jag säljer min själ”

Jag ringde min gamla kompis Annika och sa att det här, det måste du bara testa. Jag visste att hon också drabbats av diskbråck några år tidigare och att hon, liksom jag, gärna testar nya saker. Därför var det inte någon lång startsträcka för henne att även hoppa på när jag meddelade att jag sagt upp mig för att starta en egen EMS-studio. Jag hann inte ens avsluta meningen förrän hon avbröt “Jag är på, jag säljer bilen eller min själ om det skulle behövas”. Därmed var vi två musketörer som skulle vända upp och ned på träningssverige, och det kan man väl i retrospektiv säga att vi faktiskt gjorde och fortfarande gör.X-shape fitness grundare

 

 

Galen, 40-årskris eller sinnesförvirrad

När jag beskriver det så här låter det som ett enkelt beslut att bara byta riktning i livet och på många sätt var det kanske det, men det var verkligen inte lätt att lämna min arbetsplats eftersom jag hade helt fantastiska kollegor och ett superroligt jobb. Det här var dock en möjlighet som jag inte kunde låta gå förbi. Galen, 40-årskris eller sinnesförvirrad – det fick bära eller brista!

Succé efter fyra månader

Vår företagsresa startade på ett okonventionellt sätt, men så är vi inte heller intresserade av att alltid följa givna mallar – vi drog till Sri Lanka och Maldiverna och levde loppan samtidigt som vi startade företaget via taskig uppkoppling på diverse hotell. Vi förstod att det inte skulle bli så mycket semester av i framtiden så det var lika bra att njuta så mycket som möjligt. Och det gjorde vi. Ju mindre vi hade i privata kassan, desto snabbare skulle vi behöva bli lönsamma resonerade vi. Och redan efter fyra månader med X-shape Fitness kunde vi plocka ut lön. Må så vara att den låg i paritet med den jag fick på mitt första sommarjobb, men vi hade lyckats!

Fantastiska franchise

Vi insåg att det var lika bra att expandera så snart som möjligt och vi började snegla på franchise. Franchise är helt fantastiskt och borde verkligen uppmärksammas mer. Det ger så många fler möjligheten att starta eget utan att behöva göra allt själv direkt från scratch, det minskar risken för konkurs och ju fler som arbetar tillsammans med ett koncept desto bättre och starkare blir det. För att inte tala om alla andra stordriftsfördelar.

Svarta siffror på tre månader

Vi utformade konceptet noga och i februari 2018 drog vår första franchisetagare igång – X-shape Östermalm. Hon gjorde svarta siffror på tre månader och vi fick än en gång bekräftelse på att X-shape är lika med succé. I juni 2019 fick vi vår första franchisetagare i Göteborg – X-shape Nordstan, och i september i år drog X-shape Solna igång. Nu letar vi franchisetagare över hela Sverige så att alla får ta del av en smartare träningsmetod.

Kärleken till agenterna

En av våra kära medlemmar i vår studio – X-shape Vasastan – är Anna Byström, ägare och medgrundare av The Skin Agent. När jag blev tillfrågad om att bli ambassadör för hennes varumärke med dess fantastiska produkter så sa jag naturligtvis JAAA direkt!

Jag älskar de små agenterna och vad de gör för alla skav som hela tiden uppstår och jag önskar, precis som när det gäller X-shapes träning, att fler ska upptäcka produkterna. Det kommer jag att verka för som stolt ambassadör!

Dessutom gillar jag att våra respektive bolag ägs och styrs av kvinnor. Det spelar roll och jag önskar att fler kvinnor tar steget till eget företagande. Specifikt önskar jag att fler kvinnor söker sig till oss för att starta sitt eget X-shape Fitness. När det skaver och gör ont så har vi alltid The Skin Agent till hands. Vad kan möjligen gå fel då?